Tele5 mogłoby i kiedyś było alternatywą dla innych komercyjnych stacji TV. W wieczornej porze można tam było obejrzeć klasyczny, porządny film. Niestety, od dłuższego czasu sytuacja jest inna - Państwa stacja serwuje kiepkiej jakości filmy erotyczne, które mają wątłą widownię. Mam nadzieje, że te słowa krytyki nie zostaną odebrane źle. Polonia1 oraz Tele5 skutecznie gospodarują niszę, jaką jest klasyczna telewizja.
Na rynku jest jeszcze miejsce na piątą dużą stację telewizyjną. Kiedyś P1 była w czołówce i są ludzie pamiętający te czasy, gdy oglądało ją 8 mln przy 20% udziałów w rynku. Według mnie można powtórzyć sukces, wzorując się na sposobie jaki P1 zdobyła popularność, powracając do włoskiego stylu. Włoskie filmy, włoskie seriale, włoskie talk-showy, włoskie programy naukowe, polskie informacje. Można całkowicie oprzeć ramówkę na produkcjach włoskich, dodając jedynie krótki flash informacyjny połączony z pogodą.
Wtedy Tele5 także mogłoby wrócić do założeń Super 1 i dawać powtórki, ale poszerzone o filmy erotyczne, Top Shop i Kosmicę TV. Np w ten sposób:
6:00 Top-Shop
8:30 powtórka telenoweli
9:00 powtórka serialu obyczajowego
10:00 Top-Shop
11:00 powtórka talk-showu
12:00 powtórka innego talk-showu
13:00 Top-Shop
15:00 Kosmica TV
17:00 powtórka serialu kryminalnego
18:00 powt. programu popularno-naukowego
19:00 Top-Shop
21:00 film fabularny
23:00 pasmo erotyczne
A Polonia 1 powinna wyglądać tak:
6:00 filmy animowane (ale dla dzieci...)
8:00 teleturniej (powt.)
8:45 Top-Shop
9:30 muzyka włoska
10:30 sitkom
11:00 telenowela
11:30 serial obyczajowy
12:00 Top-Shop
12:30 program kulinarny
13:00 pierwszy flash info /na żywo/
13:10 talk-show
14:00 program popularno-naukowy
15:00 telenowela
15:30 serial obyczajowy
16:30 Top-Shop
17:00 serial komediowy
18:00 teleturniej
18:45 główny flash info + pogoda /na żywo/
19:05 serial kryminalny
20:10 film fabularny
22:30 sitkom
23:00 pasmo erotyczne
A warto się postarać, bo kiedyś miejsce P1 zajął Polsat, a teraz w wyścigu po "piątego gracza" duże szanse ma Puls...
fajney program masz talentb hehe a jakoie to pasmo erotyczne ma byc -soft czy może ... mocniejsze kino akcji też by mogło byc np ok 3 w nocy .jak to widzisz????????????
[ Dodano: 2010-01-20, 02:34 ]
moja pisownia to efekt klawiaturki -nawala mi kurcza-
Ja z nieco innej beczki :P Jak wieść gminna niesie, jeszcze za naszego życia włodarze chcą dokonać cyfryzacji w naszym pięknym kraju.
Zgodnie z tym, co można w necie wyczytać, w emisji naziemnej na jednym kanale zmieści się do kilkunastu stacji telewizyjnych.
W taki sposób, jak wiadomo, będą nadawane programy TVP, Polsat, TVN, może jeszcze Puls i parę innych stacji - jednak, podług mej wiedzy, wciąż będzie jeszcze miejsce dla paru innych kanałów.
Może warto byłoby więc podjąć jakąś próbę "sprowadzenia" Polonii 1 "spowrotem na ziemię", a więc rozpocząć nadawanie cyfrowe drogą naziemną?
Wracając jeszcze do układu programów, IMO pasmo telezakupowe jest zdecydowanie za długie. Może dałoby się je rozbić na kilka bloków, a między nimi nadawać inne audycje? (albo przenieść część telezakupów do TELE 5)
Chociaż moim zdaniem bardziej "na zdrowie" wyszłoby utworzenie oddzielnego kanału telezakupowego, który spokojnie mógłby konkurować z takim TV Mango :P Bo teraz pasmo telezakupowe w pewnym stopniu "zabija" Polonię 1, która mogłaby w tym czasie nadawać inne audycje.
Wydaje mi się, że tworzenie nowego kanału nie wchodzi w grę, bo oni zwyczajnie wykupują czas antenowy P1. Nowy kanał to by TOP SHOP mógł sam zakładać. Co innego jeśli chodzi o rozbicie na krótsze bloki, najlepiej w dwóch stacjach. Wtedy to by było jeszcze 'do przełknięcia', bo to co jest teraz to tragedia normalnie...
Według mnie to i Tele 5 i Polonia 1 powinny iść do odświeżenia a Top Shop... na spółę z blokiem erotycznym. Nie wiem czy zauważyliście ale Tele 5 zaczyna podupadać jeżeli chodzi o ramówkę mam tu na myśli Telezakupy które trwają już ponad 3 godziny.
Z tych stacji już nic dobrego nie będzie. Radzę wszystkim to olać i iść oglądać inne stacje, te które walczą o widza, a nie te, które walczą o życie. PULS już dawno wyprzedził Tele5 i P1. PULS ma szanse być ważnym graczem na rynku, a te dwie stacje już nie. I trzeba się z tym pogodzić, bo umierają one śmiercią naturalną...
puls poszedł swojom drogom i ma jusz niezłom widownie tak to jest jak sie pozyskuje widza czymś nowym a tele 5 ojej czasem musie uda cos nowego załapac a tak to samo i to samo ludzie dajcie spokuj w pulsie powturki to mimo wszystko żadkośc no i oni poszli w telenowele i majom swoich widzów stałych a polonia 1 - to jusz skostniały twór